Een waterontkalker is in sommige gevallen noodzakelijk in het huishouden. Wanneer het water te hard is, kan dit leiden tot kalkaanslag aan huishoudelijke apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan het koffiezetapparaat of de theekoker.
Vergelijk tot 3 waterverzachter bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Een plek waar we vaak kalk tegenkomen, is de badkamer. Als het water te hard is, kan het kalk gaan vastkleven aan de kraan. Daarom is het belangrijk een juiste waterhardheid te hebben. De hardheid van water wordt in België uitgedrukt in Franse graden. Als het water niet te hard is, vindt er minder kalkaanslag plaats. Bovendien is dit goed voor de portemonnee: men gebruikt minder water en bovendien heeft men minder wasverzachter en shampoo nodig.
Inhoud
De werking van een waterontkalker
De naam zegt het al: een waterontkalker verwijdert kalk uit het water. Daarmee is een waterontkalker belangrijk voor hoe snel zich kalk aan de huishoudelijke apparatuur heeft. Een waterontkalker heeft een soort filter waarmee bepaalde stoffen die kalk vormen uit het water worden gehaald. Als er minder kalk optreedt, is dat beter voor de waterrekening en tevens ook voor het milieu.
We hoeven ons in Nederland en België geen zorgen te maken over het kalkgehalte in het water. Er gelden in beide landen wettelijke normen over hoe hard het water precies mag zijn. Dat is wettelijk vastgelegd. In België wordt de norm uitgedrukt in Franse graden (fH). Dit betekent dat het drinkwaterbedrijf het water eerst zuivert. Op die manier krijgen wij ons drinkwater. In het drinkwater zitten doorgaans kalkresten. Die kalkresten hebben we zelfs nodig voor een gezond lichaam. Het is dan ook niet schadelijk voor de gezondheid.
De hardheid van water kan per regio variëren. Daardoor is het mogelijk dat er toch te snel kalkaanslag ontstaat. In dat geval kan het noodzakelijk zijn om een waterontkalker te installeren. De waterontkalker wordt geplaatst op de plek waar het water het huis binnenkomt. Dat is meestal onder de vloer, in de kelder of in de garage.
Ionenuitwisseling
De meeste waterontkalkers werken aan de hand van ionenuitwisseling. Een waterontkalker heeft ten eerste een enkelvoudige of dubbelvoudige cilinder, afhankelijk van het gekozen model. In deze cilinder kleven harskorrels. De harskorrels filteren de magnesiumionen en calciumionen en wisselen deze uit voor natriumionen. Calciumionen zijn de ionen die leiden tot kalkaanslag. Als de ionen samen worden gemengd, ontstaat er zachter, kalkvrij water.
Dat water gaat vervolgens naar de waterleidingen. Dit betekent dat de waterontkalker voor de ingang van het water wordt geplaatst.
Voordelen van een waterontkalker
De inzet van een waterontkalker heeft veel voordelen. Ten eerste wordt het water minder hard, waardoor er minder kalk in het water zit. Daardoor gaat apparatuur langer mee. Ten tweede is het ook goed voor de elektriciteitsrekening. Ten derde hebben huishoudens minder wasverzachter en shampoo nodig. Dat is beter voor de portemonnee én het milieu.
Minder kalkvorming
Een waterontkalker doet wat de naam al doet vermoeden: het haalt de kalk uit het water. Wanneer hard water lange tijd door een apparaat stroomt, kan er zich kalkvorming voordoen. Met name huishoudelijke apparaten zijn daar gevoelig voor. Denk bijvoorbeeld aan de theekoker of het koffiezetapparaat. Bij zachter water is kalk gemakkelijk te verwijderen, maar wanneer het water te hard is, is het moeilijk de apparatuur te ontdoen van kalk.
Met name in de badkamer, daar waar hard water gemengd wordt met warmte, ontstaat er snel kalkvorming. De inzet van een waterontkalker is dan de ideale oplossing. Apparatuur gaat een stuk langer mee, omdat er een langere periode op volle capaciteit water door het apparaat kan vloeien.
De elektriciteitsrekening
Wat veel mensen niet weten, is dat de inzet van een waterontkalker wonderen kan doen voor de elektriciteitsrekening. De theekoker of het koffiezetapparaat bevatten verwarmingselementen. Wanneer het water wordt verwarmd, vindt er circulatie plaats. Wanneer er kalk op de verwarmingselementen zit, is het moeilijker om het water rond te draaien en op deze manier te verwarmen.
Omdat het water toch heet moet worden, zal het apparaat op vol vermogen water rondpompen, waardoor het elektriciteitsverbruik ook toeneemt. Hetzelfde geldt voor de kraan in de badkamer: hoe slechter warm water op kan warmen, hoe meer energie er noodzakelijk is. De aanschaf van een waterontkalker kan daarom behoorlijk lonen.
Minder schoonmaakmiddelen, beter voor het milieu
Als er minder kalk in het water zit, heeft men minder wasverzachter en shampoo nodig. Dat is goed voor de portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Het schoonmaakmiddel kan namelijk gemakkelijker door het water vloeien, omdat kalk zich niet aan het product hecht. Minder wasverzachter en shampoo betekent bovendien minder producten kopen, wat weer beter is voor het milieu. Met de inzet van een waterontkalker wint iedereen.
Waterontkalker prijs
De prijzen van waterontkalkers kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van het type waterontkalker. De instapmodellen hebben een adviesprijs van een paar honderd euro. Deze modellen voldoen prima voor een huishouden van een of twee personen.
Bij grotere huishoudens is een iets zwaardere waterontkalker nodig. Deze waterontkalkers kosten vaak tussen de 1000 en 2000 euro. Deze investering is terug te verdienen, doordat men bespaart op de water- en elektriciteitsrekening.
Benieuwd naar een richtprijs voor een waterverzachter? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende waterverzachter bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!