De hardheid van het water is op te vragen op de website van de waterleverancier. In België wordt de hardheid van het water uitgedrukt in Franse (fH) of soms ook in Duitse graden. In België wordt er gebruik gemaakt van de Franse graden (fH). Wil je deze echt specifiek voor jouw woning weten, om te weten of je een waterverzachter nodig hebt, dan bestaan er 2 methodes om de hardheid van je water te meten.
Hoe de hardheid van jouw water meten? En wanneer heb je te hard water?
Ontdek meteen of je een waterverzachter nodig hebt.
Vergelijk tot 3 waterverzachter bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Hardheid van het water in mijn gemeente
Of men hard of zacht water heeft, verschilt per gemeente. Gemeenten mogen namelijk zelf kiezen hoe hard het water is dat ze leveren. Wel is er een minimum van tenminste 15 Franse graden, omdat het water anders te zacht wordt. Het maximum ligt op 67 Franse graden.
Weten hoe hard de waterhardheid in jouw gemeente/huis is? Dat vind je terug op deze kaart.
Nog meer informatie per gemeente kun je opvragen via De Watergroep.
Gradaties van waterhardheid
De waterhardheid kan per regio verschillen. In België wordt de term ‘Franse graden’ gebruikt om de hardheid van het water aan te geven. Het drinkwater uit de kraan wordt opgepompt uit het aardoppervlak. De aarde is rijk aan zouten en mineralen. De belangrijkste mineralen zijn calcium en magnesium. Als de mineralen in het grondwater komen, wordt het water harder.
Dit betekent: hoe meer calcium en magnesium zich in het water bevinden, hoe harder het water wordt. Hard water is dus enorm gezond drinkwater.
Met de Franse graden kan bepaald worden hoe hard of zacht het water is. Daarom is het aantal graden opgedeeld in verschillende gradaties.
- Tussen de 0 en de 7 Franse graden is er sprake van heel zacht water. Dat water is amper te drinken en kan eigenlijk niet gebruikt worden.
- Tussen de 7 en 15 Franse graden is er sprake van zacht water. Het minimum van 15 Franse graden is bereikt en daarmee kan het water aan de consument geleverd worden.
- De meeste huishoudens hebben een gradatie van tussen de 15 en 30 Franse graden. Dat is de gemiddelde waterhardheid. Boven de 20 fH raden we aan om gebruik te maken van een waterverzachter.
- Tussen de 30 en 45 Franse graden komt er hard water uit de kraan. Waardes tussen de 30 en 45 kunnen leiden tot beginnende kalkaanslag.
- Tussen de 45 Franse graden en hoger is het water zeer hard en vindt kalkaanslag zeer snel plaats. In dat geval is het zeer noodzakelijk een waterverzachter te plaatsen.
Nog even samengevat in een handig overzicht.
Hardheid water: Gradaties
Franse graden (°F) | Duitse graden (°D) | |
---|---|---|
Zeer zacht | 0 – 7 °F | 0 – 4 °D |
Zacht | 7 – 15 °F | 4 – 8 °D |
Middelhard | 15 – 30 °F | 8 – 17 °D |
Hard | 30 – 45 °F | 17 – 25 °D |
Zeer hard | > 45 °F | > 25 °D |
Bestaat er een maximum hardheid?
De Vlaamse overheid heeft in 2002 wettelijk vastgelegd hoe hard het water in België maximaal mag zijn. De maximale waterhardheid uitgedrukt in Franse geraden is 67 fH.
Verder heeft de overheid ook een minimum ingesteld. Drinkwaterbedrijven in België die het water ontharden en dan aan de consument leveren, moeten water met een hardheid van tenminste 15 Franse graden leveren.
Methodes om waterhardheid te meten
We onderscheiden 2 methodes om de hardheid van water te meten.
1. Druppeltest
De beste methode om de waterhardheid te meten is de druppeltest. Hierbij vul je een maatbeker met water en daarin voeg je (druppel voor druppel) een speciale vloeistof toe (reagens).
Dit doe je zolang het water van kleur verandert. Wanneer het water niet langer van kleur veranderd stop je dit proces, en bekijk je hoeveel druppels je hebt toegevoegd. Afhankelijk van dat aantal zul je weten wat de hardheid van jouw water is.
Deze test is nauwkeurig, simpel en kun je in de winkel krijgen voor € 10 à € 12. Je kunt meerdere test doen.
2. Teststrips
De tweede methode hanteert teststrips. Dompel deze strip kort in het water. Afhankelijk van de verkleuring kun je aflezen hoe hard jouw water is.
Deze test is niet zo nauwkeurig en is eerder een schatting. Ze worden eerder gebruikt om te zien of je waterverzachter zijn werk nog goed doet. De druppeltest is dus een pak beter en betrouwbaarder.
Zo’n teststrip ontvang je veelal gratis bij de aankoop van een waterverzachter of je kunt deze bestellen via bol.com.
Nadeel van te hard water
Te hard water heeft nadelige gevolgen voor apparatuur waarin water verwarmd wordt. Neem bijvoorbeeld de douchekop, kraak of een verwarminselement van het koffiezetapparaat of de waterkoker. Boven de 55 graden Celsius kan bij hard water snel kalkaanslag ontstaan. Daardoor kan het warme water minder goed circuleren en kunnen apparaten kapotgaan. Bij te hard water wordt er bovendien meer wasmiddel of shampoo gebruikt.
Vanaf 25 à 30 Franse graden raden we aan een waterverzachter te gebruiken. Bij zachter water is een waterontharder ook zinvol, omdat huishoudelijke apparaten langer mee zullen gaan. Laat waterontharders altijd installeren door vakmensen.
Benieuwd naar een richtprijs voor een waterverzachter? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende waterverzachter bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!